FRAUDE MET TAXATIE WONINGEN zaterdag 23 september 2006 // 01:36
Den Haag. Fraude met het taxeren van woningen kost de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) jaarlijks „enkele miljoenen euro’s".

Dat zou directeur Karel Schiffer van de instantie die de Nationale Hypotheekgarantie verstrekt aan huizenbezitters, vanmiddag bekendmaken op een symposium over taxatiefraude in Den Haag.

300 ‘verdachte’ dossiers worden de komende weken onderzocht door het waarborgfonds en de brancheorganisaties van taxateurs. Zij beslissen de komende weken welke dossiers ze voorleggen aan de tuchtrechter.

De fraude draait om taxateurs die woningen hoger taxeren dan ze daadwerkelijk waard zijn. De helft van de verdachte gevallen speelt zich af in Rotterdam en Den Haag. „Daar tieren de huisjesmelkers welig”, zegt Schiffer. Het gaat vooral om appartementen van rond de 100.000 euro. Volgens Schiffer kopen de huisjesmelkers woningen voor de werkelijke waarde op een openbare veiling en verkopen die vervolgens – na een te hoge taxatie – duurder door aan stromannen. „Die gaan daar nooit wonen, maar zetten de woning alleen op hun naam.”

Pas bij de gedwongen verkoop van de woning wordt de fraude duidelijk. Bij huizen waarop Nationale Hypotheekgarantie is verstrekt draait het waarborgfonds bij gedwongen verkoop op voor de schade die ontstaat door het verschil tussen de hypotheekschuld en de woningopbrengst. Op zo’n 35 procent van alle met een hypotheek gefinancierde huizen in Nederland zit hypotheekgarantie, in de overige gevallen draait de geldverstrekker zelf op voor de schade. Schiffer: „Ik denk dat de banken hier ook flink last van hebben.”

Uit onderzoek van zo’n 900 gedwongen verkopen over de periode 2003-2005 blijkt dat in eenderde van de gevallen de werkelijke waarde van de woning lager was dan de taxatie. In één op de tien gevallen is het verschil zelfs 20 procent. Dit moet niet kunnen, aldus de WEW, gezien de voortdurende stijging van de huizenprijzen.

Bron: NRC Handelsblad 18 september 2006
  • Fraude met taxatie woningen